4 zásadní vlastnosti židlí a stolů v kulturních sálech

Plní váš nábytek v kulturním domě co má? Nebo řešíte neustálé překážky a vaše vybavení potřebuje změnu.


Není kulturák, jako kulturák. V každé obci se prolíná společenský život trochu jinak. Účelů, pro které funguje kulturní sál, může být mnoho. Plesy, svatby, divadelní představení, soukromé oslavy, zábavy, trhy, výstavy, konference, keramický nebo výtvarný kroužek…  Aby vše fungovalo jak má, musí vaše židle a stoly splňovat mnoho parametrů. Není to jako v domácnosti, kdy jsou židle na jednom místě několik let.
Je těžké napasovat vhodnou židli i stůl na všechny účely. Doporučujeme vypsat si na papír, jaké akce se nejčastěji konají ve vašem konkrétním kulturním domě. Podle toho pak budete snadněji vybírat. Dá se najít i maximálně multifunkční nábytek pro vaše dané účely. Jaké jsou důležité faktory při výběru nábytku?

1) Pevnost konstrukce

Spojení stolů a židlí - lepení nebo šrouby? více na Ressed
Když je zábava během plesu v plném proudu, běžně se můžete setkat s lidmi tančícími po stolech nebo skákajícími po židlích. Ačkoliv to není standardní chování, po nepříjemném zranění už nemá smysl debatovat, zda tam měl někdo skákat nebo ne. Předejít tomu však můžeme kvalitní konstrukcí, která je určena do vysoké zátěže. Doporučuje se nosnost na židli alespoň 140 kg a více. Konstrukce by měla být lepená na čep a dlab a pojištěná pevnými šrouby. V rohových spojích by měl být zafrézovaný pojišťovací špalík. Stoly širší než 120 cm by měly mít zesílenou desku minimálně na 25 mm. Jinak hrozí průhyb. Například 100 židlí a 25 stolů není pro obec zanedbatelná investice. Existují i případy, kde se šetřilo hodně a po dvou letech se nábytek rozpadá. Investice do oprav nebo jiného vybavení se pak vyšplhá o mnoho výš.

 

2) Vzhled nábytku

Citujeme převažující názory architektů, se kterými jsme spolupracovali při různých realizacích v kulturních sálech. Židle i stoly by měly barevně i tvarově splynout s okolními plochami. Nekřičet. Ke zvážení je i účel pořádání oslav nebo svateb. Každá nevěsta má svou vysněnou doplňkovou barvu ke svatební tabuli. Je poté velice omezující, když je čalounění židle oranžové a nevěsta chce tabuli růžovou. Doporučujeme proto neutrální barvy – středně šedé nebo béžové.

Židle s možností stohovat - buk masiv, čalouněný sedák | Ressed

3) Stohovatelnost, snadná manipulace

Ve většině případů je požadavek židle stohovat. Často se plná kapacita židlí v sále nepoužívá a je nutné jí efektivně skladovat. Stejně tak stoly. S nastohovanými židlemi by se mělo dát i jednoduše manipulovat. Na to existují speciální přepravní vozíky na židle. Stejně tak i na stoly. Některé židle mají stohovatelnost i 15 ks, jiné 3, některé žádnou. Je nutné říct, že jsou i podstatné rozdíly v cenách. Zátěžová dřevěná židle, která je stohovatelná, bývá často o dost dražší nežli židle, která se stohovat nedá. Stoly, které mají dřevěné masivní nohy a čtvercový tvar, lze rovnat na sebe ,,do vrtule“. Pokud je nutné se stoly manipulovat často, zvažte stoly skládací. I na takové stoly existují speciální přepravní vozíky.

Vozíky pro stohovatelné židle a skládací stoly | Ressed

 

 

4) Pohodlí

Je to úsměvné, ale v některých případech nepotřebujete, aby byla židle extrémně pohodlná. Pokud se mají lidé bavit na parketu a popíjet na baru, tak není potřeba až tak extrémně pohodlná židle, ve které by lidé zbytečně vysedávali. Postačí tedy klasické celodřevěné židle. Naproti tomu můžete židle často používat na divadelní představení, či jednodenní konference, kde lidé sedí celé hodiny v klidu. Zde už je žádoucí mít pohodlný prohnutý tvar a čalounění, které pohodlí umocní. 

 


Mohlo by vás také zajímat: 

JAK VYBRAT ŽIDLE DO KULTURNÍCH SÁLŮ A OBŘADNÍCH SÍNÍ?


 

Pokud máte zájem probrat s námi vhodný výběr židlí i stolů pro váš konkrétní kulturní sál, neváhejte nás oslovit. Rádi s vámi vše nezávazně probereme.

%universal_form%