Čalounění nábytku koženkou nebo látkou?

Většina zákazníků stojí před rozhodnutím, jaký zvolit finální potah na sedací nábytek. Stejně jako u všeho ostatního, i tady se nejvhodnější varianta pro vás odvíjí od toho, za jakým účelem sedací nábytek pořizujete. Někdo kupuje židle do restauračního provozu, kde se denně otočí stovky lidí a proto potřebuje potah velice odolný, jiný zase do útulné domácí jídelny, kde je pro něj nejdůležitější pohodlí a příjemný povrch. Jak vidíte, každý má trochu odlišný účel. Vyhodnoťte si veškerá pro a proti, a vyberte si správně.

5_lat_gwarancji_strona

 

Kdy zvolit nábytek s koženkou?

 

Praktická údržba vám šetří čas a starosti

Snadná údržba vždy byla, je a bude největší lákadlo koženkových potahů sedacího nábytku. Není se čemu divit – k omytí koženky vám postačí vlhký hadřík a práce je hotova. Lepší než všemožné saponáty a drahé speciály je však obyčejná vlažná mýdlová voda.

Pozor si ovšem dejte na odstín – ne všechny barevné odstíny koženky si totiž během let udrží svou barvu. Pokud vám někdo bude prodávat bílé či jiné světlé odstíny koženek s tím, že po čase nebudou zanesené či zašpiněné, rovnou zpozorněte, protože jste pravděpodobně narazili na někoho bez zkušeností z provozu. V současné době na trhu neexistují světlé odstíny, které se časem nezanesou. Až narazím na bílý odstín, za jehož křišťálovou čistotu po letech užívání dám ruku do ohně, určitě budu první, kdo jej bude vřele nabízet.

technologie_1 

 

Koženka má v první řadě imitovat skutečnou kůži

Dříve prodejci argumentovali tím, že pravá kůže vydrží mnohonásobně déle. S tím já souhlasím částečně. V dnešní době se může i odborníkovi stát, že na první pohled nepozná pravou kůži od koženky. Struktury koženky už jsou dokonalé.

Kožený nábytek vydrží určitě déle, ale pouze pokud mu věnujete maximální péči a údržbu. Takovou, kterou si můžete dovolit doma na jedné sedačce, ale ne pravidelně na nábytku celého hotelu. Do zátěžového prostředí se už pravá kůže jednoduše nevyplatí.

Nahradily ji kvalitní koženky, se kterými výrobci raději pracují, vyjdou podstatně levněji, snadněji se udržují a kvalitativně (při stejné péči) vydrží stejnou dobu jako pravá kůže. Vedle praktického aspektu koženkových potahů šetříte i zvířata, která se pro kůži chovají a zabíjejí. Za firmu Ressed například už pravou kůži téměř nenabízíme, protože široký výběr odstínů a struktur pro zátěžovou kvalitu v poptávce výrazně převažuje.

 

Praskání koženky? Dnes už není téma

Dodavatelé nám nabízejí koženky perfektní kvality určené do zátěžových prostorů. Každý to dokáže doložit patřičnou certifikací a atesty. Pokud chcete dnes nábytek z koženky do zátěžového prostoru, vyžadujte základní laická data – sledujte řádek Martindale (do nadměrné zátěže by měla mít koženka nad 100 000 cyklů). Kvalitu samozřejmě ovlivňují další údaje, jako je složení (PU, PVC atd.) K tomu už se hodí odborné a dlouholeté znalosti. Stačí, když si dnes po prodávajícím vyžádáte do smlouvy odpovídající zákonnou záruku do zátěžového prostředí. V jeho zájmu poté bude nabídnout vám pouze kvalitní řešení.

Praskání koženky jak jej známe z minulosti, bylo zapříčiněno dovozovým nábytkem, o kterém ani obchodníci mnoho nevěděli. Takový nábytek navíc často ani nebyl určený do zátěžového prostředí, nicméně cena byla lákavá a tak se i do veřejných prostorů kupoval nábytek, který byl určený sotva pro lehkou domácí zátěž. Díky tomu vznikaly pochybnosti o kvalitě koženky, které však dnes už můžeme vyvrátit.

 DSC_0320

 

Co vám koženkové židle nenabídnou?

Koženka útulností nikdy nepřekoná příjemnou látku. V letním období se budete k židlím vždy nepříjemně lepit a koženka budí studený dojem. Shrňme si stručně nevýhody koženky:

  • Při neodborném výběru může brzo praskat, nebo se poškrábat
  • Bílé a světlé odstíny se zanesou špínou, která se těžko čistí
  • Není tak útulná jako textilní látka

DSC_0108

 

Kdy zvolit židle čalouněné látkou?

  • Hledáte materiál, který se neprošoupe.Samozřejmě, pokud zvolíte správnou kvalitu k danému účelu. Pro zátěžové prostory je opět třeba sledovat test Martindale. Pro domácí účely je 45tis cyklů vysoký standard. 50tis cyklů a výše lze použít pro zátěžové interiéry. Jsou ale i prostory, kde bych doporučoval nad 100 000 cyklů. Kvalita zvolené látky je věc doporučení prodávajícího. Odborník by vám měl předložit takové vzorníky, které odpovídají vašemu účelu a zaručit se ve smlouvě odpovídající zárukou.
  • Snadná údržba. Trh nám nabízí látky, které se dají snadno omývat a celkově udržovat. Problém může být v tom, že každý výrobce předepisuje jiný postup odstraňování nečistot. Aby vše fungovalo, není to tak jednoduché jako s koženkou. Dodavatel nábytku by vám měl předat i postup na údržbu, který udává výrobce látky. Pokud postupy dodržíte, dají se nečistoty omývat snadno. Ale kdo si to má pamatovat nebo školit uklízečky na každý povrch v hotelu jinou technologii údržby? Za mě je ideálnímí řešením látka s hydrofobní úpravou. Co hydrofobní úprava dokáže? Například když na látku vylijete červené víno, tak látka tekutinu vůbec nevsákne. Udrží strukturu tekutiny v kapičkách, které hezky jednotně stečou z látky pryč, jakoby byla například z koženky. Existují i speciální nástřiky, které se dají aplikovat na běžné látky a tím vytvořit hydrofobní povrch.
  • Látky nabízejí mnoho rozdílných struktur – žinylkové, velvet, semišové, sametové a další. Každý si vybere, co mu je nejbližší.
  • Látka je vždy pohodlnější než koženka.

Potřebujete poradit s výběrem čalounění? Ozvěte se nám a vybereme nejvhodnější variantu do vašeho interiéru.