Nebojte se zámeckých tvarů v moderních interiérech

Historické zámecké prvky v moderních interiérech nacházíme stále častěji. Jde o řešení, které v poslední době doporučují i sami designeři. Protože jde o velice specifický prvek interiéru, je vhodné dodržovat nějaká pravidla. Jak tedy zámecký nábytek co nejlépe vybrat a zasadit do vašeho interiéru?

DSC_0256

Pojmenujme zámecký nábytek pravým jménem

Na začátku pro pochopení tématu si definujme zámecký nábytek jako všechno, co se tak na první pohled tváří. Když ale půjdemedo hloubky, tak je nutné napsat více informací. Prohlédněte si v nabídce Ressed zámecké židle nebo zámecká křesla a řeknete nějakému kastelánovi nebo historikovi, že se jedná o zámecký nábytek. Asi nám všem bude pěkně pískat v uších. A to po právu.

Opravdový zámecký nábytek je totiž ten, který byl v té době a stylu vyroben pro účely zámku. Pokud někdo vytvoří věrohodnou repliku, tak bychom jí také mohli vydávat za zámecký nábytek, respektive repliku zámeckého nábytku.

Zámecké židle a křesla Ressed

Určitě se nejedná o pravý zámecký nábytek ani o žádné věrohodné repliky. Jde vždy o nově vyrobený nábytek, který se svými prvky vizuálně vrací do dob minulých a zámeckých. Někdy na jednom jediném kusu nábytku najdete směsice více prvků různých historických směrů. Na začátku minulého století se tomuto míchání říkalo historismus. Dnes se toto dřívější uvažování opět vrací.

Od současných architektů i designerů nacházíme realizace moderních interiérů, které jsou však osazeny sedacím nábytkem a doplňky připomínající zámecký styl. Jako potah už se tolik nepoužívá pravá kůže ani náročně vzorované látky. Hezky postačí příjemně barvené látky, které svou praktičností a údržbou kůži překonávají. Oblíbený je efekt mikroplyše nebo sametu. Hlavní roli tu hraje útulnost a převažující pocit něčeho luxusního – neobyčejného.

 

Jaké prvky na nábytku Ressed nám mohou zámecký styl připomínat?

Přední nohy, které připomínají nábytek francouzského krále Ludvíka XIV.

Aa

Vrchní elipsa opěradel

Aa2

Nejrůznější druhy prošívání – karo s knoflíky, bez knoflíků,…

Aa3

Chesterfield prošívání

Aa4

Lemování připínáčky

Aa5

Lemování paspulí

Aa6

 

Pokud tedy tvoříte nový interiér, chcete se cítit útulně, luxusně a rádi se obklopujete předměty připomínající přepychové zámecké bydlení, neváhejte nás oslovit. Rádi vám poradíme s vhodným výběrem!