Hydrofobní látka je jako lotosový květ

Při pořizování židlí byste měli myslet nejen na pevnost konstrukce a ergonomii, ale v případě čalounění také na vlastnosti potahové látky. Přeci jen nechcete řešit nečistoty, otěry nebo roztržený potah. Jednou z nejvyhledávanějších vlastností potahů je hydrofobní úprava látky.

Inovativní technologie – nano nástřik – způsobí, že látka nevsákne žádnou tekutinu. Vodu promění na kulaté kapičky, které se na povrchu zachytí nebo po něm sklouznou. Tím chrání potah nábytku nejen před promočením, ale také před zašpiněním, tvorbou nevzhledných zaschlých map i před zápachem. Oproti vodotěsné úpravě látky, kdy se zalepí otvory v textilii fólií, je výhodou hydrofobního povrchu nejen zachování prodyšnosti, ale látka je také měkčí na omak.

Jak to funguje?

Představte si, že vlastnosti hydrofobních látek jsou ovlivněny velikostí kontaktního úhlu na styčné ploše. Čím větší je takový úhel mezi látkou a kapalinou, tím více hydrofobní interakce nastane. Pokud je takový úhel blízký nule, povrch látky kapalinu vsákne. Nano nástřik však má stykový úhel nad 90°, proto vodu odpuzuje.

Viděli jste někdy lotosový květ? Pak jste si jistě všimli extrémně hydrofobního povrchu. Lotosový květ má styčný úhel blízký 170°, takže na květu i listu můžete vidět kulaté kapky vody, které po povrchu sklouznou, což vede také k samočistícímu efektu. Přesně tak funguje i hydrofobní látka.

 

Zde si můžete prohlédnout video, co udělá tekutina s hydrofobní úpravou

 

Jak pečovat o hydrofobní látky?

Údržba je velmi snadná. Zapomeňte jak na chemické čističe, tak na klasické čistící i prací prostředky. Ty by mohly zanechat skvrny, nebo hydrofobní vrstvu dokonce narušit. Při nehodě stačí vodu nechat stéct z povrchu nebo vpít do savého hadru. Nestává se to, ale pokud se přeci jen povede vytvořit flíček, snadno jej odstraníte vlhkým hadrem a čistou vodou, případně pomůže lehký mýdlový roztok.

 

Proč zvolit hydrofobní úpravu?

  • Příjemný povrch pro sezení
  • Snadná údržba povrchu
  • Nízká opotřebitelnost i po několika letech používání