Jak testujeme židle, které vydrží až 8 tun

Máte rozviklané židle? Nosnost je dobrý údaj, podle kterého se můžete dobře orientovat při výběru židlí, protože potřebujete, aby dlouho vydrželi. Rozhodně to ale není jediný údaj, který rozhoduje o odolnosti a kvalitě. Je na čase řešit zátěžovou kvalitu, která maximálně podpoří dlouhodobou životnost židle.

 

Jak se testuje nosnost?

Na židli je vyvíjeno opakované zatížení o stejné hmotnosti po více než desítkách tisíc cyklech. Výstupem testu je zhodnocení nárazového stresu. Pokud tedy na židli opakovaně sedá osoba s hmotností v limitu stanovené nosnosti, má záruku, že židle vydrží požadovanou dobu uměrnou použitím.


Doporučení: Pokud vybíráte židli, vybírejte s nosností, která má ideálně 20-30 kg nosnou rezervu.


 Test nosnosti židlí | Ressed

 

 

Jak testujeme zátěžovou kvalitu?

Oproti nosnosti, zátěžová kvalita testuje maximální výdrž zatížení na židli. Na sedák židle je tak při testu vyvíjeno postupně se zvyšující zatížení a to do té doby, dokud není židle poničena nebo úplně zničena. Testem zjišťujeme kvalitu konstrukce a spojů, které rozhodují o dlouhodobé životnosti a správné funkčnosti židle.

Zničená židle zátěžovým testem | Ressed
Rozbitá židle | Ressed

 

Pro porovnání tu pro Vás máme test

Aby za nás mluvili i činy, připravili jsme si pro vás porovnání židlí. Co jsme v tomto testu zjistili? Porovnali jsme běžnou židli z hobby marketu, která má stanovenou nosnost 110 kg. Proti ní jsme postavili jednu z našich židlí, která má stanovenou nosnost 150 kg.

 

 

A jak to dopadlo?

Věděli jsme, že naše židle vydrží více, ale co nás překvapilo byl velký rozdíl výdrže zatížení. Jako první jsme testovali židli z hobby marketů, která vydržela 1307 kg. V tu chvíli jsme si říkali Dle přepočtu by naše židle měla vydržet přibližně 1800 kg”. Výsledek nás ale ohromil. Naše židle vydržela 8470 kg. To je o 6,5 násobek více než židle z hobby marketů.

 

Co ovlivnilo výsledek?

  • Kvalitně zpracované spoje
  • Odolně sestavená konstrukce židle
  • Masivní výběrové bukové dřevo
  • Odladěná geometrie židle

 

Židle se zátěžovou kvalitou do kulturních sálů | Ressed

 

Proč je zátěžová kvalita důležitá?

Jak jste se již přesvědčili nosnost se nerovná zátěžová kvalita. Hobby markety nemají židle přizpůsobeny pro náročné provozy. Počítají s domácím využitím. Ve vašich kulturních domech se pořádají různé plesy a komunitní akce, které podléhají hrubějšímu zacházení. Víme všichni, jak probíhají plesy. Lidé se na židlích houpou a po půlnoci se vždy najde někdo, kdo začne tančit na stole. S tím vším zátěžová kvalita počítá.

 

Máte dotaz? Napište nám.

 %universal_form%