Máte rádi vintage? Inspirujte se retro nábytkem

Podíváme-li se kolem sebe, stále více vnímáme na okolních předmětech prvky, které nám příjdou prostě RETRO - i když vlastně pořádně nevíme jak tento pojem přesně časově vymezit, jednoduše takovému předmětu dáme tuto nálepku. Jednotlivé prvky vidíme na oblečení, elektronice a v neposlední řadě ve vybavení našich domovů. Nakoupili jste si někdy oblečení či nábytek, který jste si vysnili a ukázali to vše vašim rodičům či prarodičům? Věřím, že nemálo z vás uslyšeli komentář typu:

„Co to máš na sobě? Tohle jsem nosila když jsme se s dědou potkali.“

nebo

„Tyhle židle jsme koupili v dřevotvaru za novomanželskou půjčku hned po svatbě, nedávno jsem je spálil.“

Retro je podle mého návrat k něčemu co není úplně zas až tak daleko, něco co nám příjde IN, moderní a designové, našim rodičům úsměvné a našim prarodičům to může připadat i bezcené, protože tím byli obklopeni v běžném životě.

zelené retro křeslo
Oblíbené retro křeslo Morgan

 

Jak vypadá RETRO v nábytku?

Neříkám, že to tak musí být a je to tak vymezeno, každý to může cítit jinak, ale za mě je originální RETRO nábytek ten, který byl vyroben na území ČSR v době nejsilnějšího socialismu. Deskový materiál na skříně z laťovek, potažený dýhovou sesazenkou. Nohy RETRO židlí mají tvar roznožky a kulaté nohy zúžující se směrem dolů do konusu. Tvary sedáků jednoduché, minimalistické. No a máme to tu - prohlédněte si nejnovější reference designerů architektů, prolistujte blogy či časopisy o bydlení a co uvidíte? V každém najdete tyto doporučené prvky.

I my samozřejme sledujeme trendy a jsme v kontaktu s renomovanými architekty z oboru. Připravili jsme proto pro vás pár kousků sedacího nábytku s nádechem retro. Vejděte, nechte se inspirovat, zůtulněte si interiér a povyšte ho na úplně jiný level. Inspirujte se konkrétními kousky v kategorii čalouněný retro nábytek.

Zdraví vás,

Jan Horák

 

PS: nenechte si zkazit tento povznášející pocit názorem rodičů nebo prarodičů.